Louise Bourgeois: Dünyadan Büyük Sergisi

Küratör Hasan Bülent Kahraman‘ın hazırladığı, 1 Eylül’de arz edilen Louise Bourgeois ‘Dünyadan Büyük‘ isimli sergiyi geçtiğimiz gün ziyaret etme şansı buldum.

Louise Bourgeois kadının toplumdaki yerini sorgulayarak sanatını pornografik hale getirmiş ve bunu kendisine sırf kadın olduğu için bazı şeyleri yapamayacağını iddia edenlere inat gerçekleştirmiş.

Agresif, kenarlı köşeli, hırçın halde olan maskülen gerçeğini önce sanatıyla inşa edip sonrasında deformasyona uğratarak alaya alan sanatçı, yıllar önce başından geçen ve kendisini feminist olmaya iten bir olay anlatıyor.

Masadaki tek kızın kendisi olduğu bir aile yemeği esnasında, eline bir portakal alan babası, kalem ile portakalın üzerine bir insan figürü çizer ve kızı Louise’e dönerek ‘bu sensin” der. Ardından bıçak ile bu insan figürünü keserek çıkarır. Portakal kabuğunun iç kısmında bulunan lifler, bu kabuğa bir erkek havası katacak şekilde penis şeklini almıştır. Bu sefer baba, tekrar Louise’e dönerek “ama ne yazık ki benim kızımda bundan yok” der.

İşte böyle bir ailede yetişen 104 yaşındaki sanatçı, karakterini sanatına yansıtıp kadınlık durumlarını eleştirmiş.
AKBANK Sanat Beyoğlu‘nda 28 Kasım’a kadar konuk olacak sergiyi kaçırmamanızı tavsiye ederim.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir