Fauda Dizisi , Kaos ve İntikam

Fauda, ilk sezonu 2015 yılında yapılan İsrail yapımı bir dizi. Arap ve Yahudi seyircilerin yanında Orta Doğu’dan da bir çok izleyici hayrana sahip dizinin üçüncü sezonu yolda.

Fauda Dizisi

Önce dizinin hikayesinden, ardından da hikayedeki karakterlerden bahsederek diziyi eleştirmeye başlayalım.

Dizi günümüzde geçiyor. İsrail güvenlik güçleri, Filistin Otoritesi ve Hamas dizideki güç unsurlarından.

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmada yer alan insanların hikayesinin işlendiği dizi Lior Raz ve Avi Issacharoff’un İsrail Ordusunun çok eski birimi olan Mista’arvim (מסתערבים, Arapların İçinde Yaşayan, Gizlenmiş) adı verilen ve operasyonlarını büyük gizlilikle yürüten grupta edindiği anıların kurgulanmasından ibaret.

Önce Mista’arvim’in ne olduğundan kısaca bahsedelim. Mista’arvim günümüzde İsrail Ordusu’nun, Sınır Muhafızları’nın ve İsrail Polisi’nin düşman saflarından haber almak ve onlara karşı anti-terörist faaliyette bulunabilmek için çalışan bir birim.

Karakterler

Fauda dizisinde hayatları konu edilen İsrailli karakterler ise İsrail Polisi’nde görev yapan güvenlik görevlileri. Başlıca Karakterler ise şöyle;

Fauda dizisi genel olarak baş kahraman Doron Kavillio üzerinden ilerliyor. Bir yandan dağılmakta olan yuvası, bir yandan çok zaman önce öldürdüğünü sandığı bir düşmanın aslında ölmediğini öğrenmesinin verdiği öfke ile Moreno tarafından yarım kalan işini bitirmek üzere tekrar davet edilerek eski ve aksiyon dolu hayatına geri dönmek durumunda kalıyor. Agresif, öfkesini zor kontrol edebilen bir karakter olan Doron neredeyse bütün belaların kaynağı.

Şimdi ise birinci Sezonun fragmanını izleyelim.

Konu, İçerik

Yıkılan yuvalar ve kaybedilen hayatların anlatıldığı dizi her ne kadar İsrail’in Arap-Yahudi çatışmasına bakış açısını öncelikli olarak yansıtmak istese de, iki tarafın da siyasi emelleri için kaosa dayanarak can yakmayı meşrulaştırdığı ve dışarıdan bakan bir göz için kimsenin haklı olmadığı bir çatışma ortamını konu edinmiş

Fauda dizisinin ikinci sezondan itibaren yayın haklarının Netflix tarafından satın alınmasıyla geniş bir platform ve izleyici kitlesi ile buluşan yapımı aksiyon severlere ve Arap-Yahudi çatışması hakkında fikir sahibi olmak isteyen okuyucularıma tavsiye ediyorum.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir