Birleşmiş Milletler Simülasyonu: Anadolu MUN 2017

Bu yıl ikincisi düzenlenen ve Anadolu Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı Model Birleşmiş Milletler Simülasyonu (Anadolu Model United Nations) isimli etkinliğe, İsrail Devletini temsilen katılmaya hak kazandım ve Eskişehir’e gittim.

Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kongre merkezinde düzenlenen simülasyonun bu yıl ki konusu “Nükleer Silahların Yayılması” idi.

Bir gün içerisinde ve üç oturum halinde düzenlenen oturuma Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Çin, Fransa, Kuzey Kore, İsrail, Hindistan ve Pakistan’ı temsilen öğrenciler katıldı. Öğrenciler temsil ettikleri ülkelerin caydırıcılığını, temiz enerjiye ihtiyacını ve yüksek çıkarlarını savundu.

Her ülkenin ortalama 3 kişi ile temsil edildiği etkinliğin amacı, uzlaşı içerisinde Nükleer Silahlanmanın sebeplerini ortadan kaldırabilmek, var olan nükleer silahları eritebilmek ve bu yolla gelecek nesillere barış içinde bir dünya bırakabilmekti.

Saatler süren tartışmalar, lobi faaliyetleri ve kulisler, ikili görüşmeler, verilen veya verilmeyen tavizlerin gölgesinde; Usulen ve yöntem olarak verimli, ancak esasen verimsiz ve çözümsüz bir ortam ortaya çıktı.

İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’nın uzlaşamayışı ve anlaşmazlıktan doğan durumlarından ötürü, Genel Kurul bir karar alamadı ve oturum gelecek seneye ertelendi.

Anadolu Üniversitesi’nin büyük emek harcayarak gerçekleştirdiği bu etkinliğin, gelecek senelerde daha da ileri noktalara taşınacağını umuyor ve Birleşmiş Milletler Simülasyonu düzenlenirken emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir